Bas
Rasker.

links rechts

“De ondernemer moet in the end zelf beslissen”

Wie is Bas?

Een ervaren ondernemer met al diverse succesvolle ondernemingen op zijn naam. Bas bouwde Suntrex, Snow-Trex en Eliza was here vanuit zijn eigen zolderkamer. In 2006 verkocht hij de merken aan Sunweb Group. In 2004 verwierf hij Vakantiereiswijzer.nl in een vroeg stadium en transformeerde het naar het internationale platform Zoover.com. Ook kocht hij Weeronline.nl en bouwde het uit tot een van de meest toonaangevende weerbureaus van Nederland. In 2012 verkocht hij Zoover.com en Weeronline aan het beursgenoteerde Tomorrow Focus AG.

Wat typeert jou als ondernemer?

Het mooiste is om een bedrijf op te bouwen vanaf scratch, en dan succesvol met 100+ man te verkopen om het naar de volgende fase te brengen. Ik ben niet iemand die van een familiebedrijf een levenswerk wil maken. Ik moet mezelf uitdagen, nieuwe businessmodellen uitproberen, problemen tegenkomen en die oplossen, en steeds weer iets nieuws ontdekken; dat is wat mij betreft ondernemen.

Hoe werk je samen met bedrijven waarin jullie investeren?

Voor mij is het heel belangrijk dat we samen het avontuur aangaan. Dat houdt in dat ik niet degene ben met alle antwoorden, maar wel zorg voor een gezamenlijke chemie, waardoor we het best mogelijke uit de onderneming halen. Je moet een ondernemer de ruimte geven. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat hij zelf aan het roer blijft staan en de beslissingen neemt. Ik ga wel uit teamgeest en iemand moet openstaan voor adviezen. 

Wat is belangrijk bij de keuze om te investeren?

Ik vind het belangrijk dat een bedrijf de startfase voorbij is. De focus bij Axivate ligt bij ondernemingen in de scale-up fase en bij ondernemingen die die fase voorbij zijn, maar met een stukje kapiteel verder willen groeien. De ondernemer, een bewezen omzet en een op voorhand goed bedachte exit-strategie zijn zaken die meewegen voordat we investeren. 

Wat is jouw meerwaarde voor de bedrijven waar jullie in investeren?

Ik zie graag de ondernemer op de bok. Je moet wel realistisch zijn. Ik heb nog nooit een businessplan gezien dat uitgaat van minder omzet en/of minder winst in de nabije toekomst. Alles gaat altijd skyhigh. Maar er komen ongetwijfeld tegenslagen, die moet je oplossen, samen met elkaar. Soms durven een andere richting te kiezen, samen out-of-the-box denken. Kansen zien en die kansen zien te benutten. Het is echt een spannend proces om samen iets tot een nog groter succes te maken en een onderneming klaar te stomen voor de volgende fase. 

Hoe is het idee ontstaan om te investeren in Horeca?

Bij een investering ben ik eigenlijk altijd op zoek naar groeipotentieel, door mooie bedrijven te omarmen en door onze toegevoegde waarde meer uit de investering halen. In grote lijnen kun je dat ook bij horeca doen, er is veel verborgen groeipotentieel binnen bestaande zaken. We richten ons op goed draaiende ondernemingen en gaan aan de slag met operational excellence, met name in de backoffice. We optimaliseren de software, we hebben dagelijks zicht hebt op alle cijfers en kunnen benchmarken tussen de verschillende zaken. Doordat we gezamenlijk inkopen ontstaat er ook nog eens inkoopvoordeel. 

Wat als het economisch (in de horeca) minder gaat?

We investeren alleen in zaken op triple-A locaties, die al jaren stabiel draaien. Zogenaamde evergreens, klassiekers. Dat alles samen met het authentieke karakter van onze horecaondernemingen zorgt ervoor dat we opgewassen zijn tegen een economische dip. 

We ondernemen samen, dat is onze kracht.
Wil je kijken of we elkaar kunnen versterken?

Contact opnemen

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.